Een zelfstandige ondernemer die zakelijke kosten maakt, mag de btw over die uitgaven aftrekken als voorbelasting. Maar dan moeten de kosten wel naar duidelijk herleidbaar zijn. Pas daarom op hoe je betaalt voor een tankbeurt als je zakelijk rijdt.

Voor zakelijke rijders hanteert de Belastingdienst bij de btw-aftrek drie basissituaties: behoort de auto volledig tot het bedrijfsvermogen, dan mogen btw-kosten voor de aanschaf, het onderhoud en het gebruik als voorbelasting worden afgetrokken.

Is sprake van een auto van de zaak die deels privé wordt gebruikt, dan moet over de privé gereden kilometers wel btw worden betaald en over de zakelijke niet. Hoort de auto tot het privé-vermogen maar wordt deze deels zakelijk gebruikt, dan mag de btw voor onderhouds- en gebruikskosten worden afgetrokken voor zover de auto wordt ingezet om ‘belaste omzet’ te behalen.

BTW-aftrek en tankbon

Bij de btw-aftrek van gebruikskosten, zoals brandstof, moet voor de fiscus herleidbaar zijn wie de betaling heeft gedaan. De kassabon van het tankstation geeft hiervoor te weinig informatie en dus kan de inspecteur van de Belastingdienst de btw-aftrek weigeren.

Betaal je zakelijke tankkosten met een pinpas, creditcard of tankpas dan heeft de fiscus wel de juiste gegevens voor de btw-aftrek. Dit alles geldt overigens niet alleen voor zelfstandige ondernemers, maar ook voor werknemers die zakelijke tankkosten maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl